The Great Northern är Skellefteås nya innovationshus. Det tog Skellefteå Industrihus drygt ett år att bygga om fastigheten som de flesta skelleftebor har en nostalgisk relation till.
– Antingen har man dansat i Pansalen, lånat böcker i Stadsbiblioteket, chillat på fritidsgården Cege eller besökt någon av verksamheterna på E4:an som var den sista i raden av hyresgäster, berättar Skellefteå Industrihus fastighetschef Fredrik Löfstedt.

Innan The Great Northern, som ligger i korsningen Storgatan/E4 i centrala Skellefteå, kunde invigas i januari 2017 fick Skellefteå Industrihus genomföra en omfattande ombyggnation.
– Dessutom ingick nybygget av mittendelen som förbinder de två huskropparna. På denna plaza, som är det första besökarna möter, finns också ett café, säger Fredrik.

Han konstaterar att det inte var lätt att utifrån en befintlig byggnad från 1950-talet skapa en modern plats som passar dagens och morgondagens företag. Collage Arkitekter i Skellefteå anlitades för att få tidstypiska detaljer att smälta samman med ett helt nytt koncept.
– Det tycker jag att de lyckats mycket bra med, betonar Fredrik Löfstedt. 

Hyresvärd är Skellefteå Science City som ser till så att huset får ”rätt” hyresgäster.
– Det ska vara en mötesplats och ett ekosystem för nya tankar och innovation. Skellefteå är mycket starkt när det gäller traditionell industri och nu växer en helt ny industrigren fram där digitaliseringen står i fokus, konstaterar Robert Lindberg, vd för Skellefteå Industrihus.

 

Huset har en yta på 3 000 kvadratmeter. Kontoren är små och istället har Skellefteå Industrihus satsat mer på öppna ytor där människor kan träffas.
– Pansalen som är den stora konferenslokalen har på kort tid blivit en mycket populär mötesplats, konstaterar Fredrik Löfstedt.

Namnet The Great Northern har hämtats från den kultförklarade TV-serien Twin Peaks. Möteslokalerna har också försetts med namn som har klara kopplingar till serien. I Laura Palmer och Dale Cooper samlas människor för att utbyta kreativa idéer.

I The Great Northern utgörs hyresgästerna huvudsakligen av företag som är verksamma inom den kreativa industrin. Här finns även flera inkubatorer och affärsrådgivare som på olika sätt kan stötta företagen. Huset har dessutom en hel del öppna kontorsytor där tech-startups kan hyra in sig under kortare perioder på co-working-ytor.
– Det är en härlig mix av människor som garanterat kommer att sätta sin prägel på utvecklingen av Skellefteås näringsliv. Fantastiskt trevligt att vi kan vara med och göra detta möjligt, avslutar Robert Lindberg.

Lediga Lokaler