När träindustrin SSC Klingan vid årsskiftet 2003-2004 flyttade från Kåge till nya lokaler i Hedensbyn var de 8 medarbetare. Idag har de 27 personer på lönelistan och har successivt tagit över mer och mer lokaler i huset. Nu senast har de invigt ett nytt måleri och ett nytt kontor.

Verksamheten startade 1904, då under namnet Grönlunds orgelfabrik. Förutom orglar tillverkades då även stolar och sittbänkar till orglarna.

SSC Klingan, som företaget numera heter, fokuserar idag på produktion av dörrar. Genom åren har de varit med om många prestigeprojekt, till exempel House of Sweden, Sveriges Riksdag, Waterfront och MOOD Stockholm.

Staffan Hällgren, delägare och vd, berättar att företaget de senaste tio åren investerat stort i ny teknik och infört ett arbetssätt som bygger på Lean vilket gett ordning och reda på alla plan. Att de också lyckats tiodubbla omsättningen under den perioden är ett bevis på att de satsat rätt.

– Under förra året lade vi mycket kraft på produktutveckling och kunde lansera en helt ny typ av skjutdörr för offentliga miljöer som blivit en riktig succé. Aldrig tidigare i företagets historia har vi haft en så stor orderstock. Vi kommer nu att öka manskapet med tre personer, berättar Staffan.


Toppklassen i branschen 

2012 utökades fabriken med 700 kvadratmeter och nu har de tagit över ytterligare 350 kvadratmeter.

– Det som tidigare varit vårt kontor har blivit ett måleri och de nya lokalerna som vi fått tillgång till använder vi som kontor. Dessutom har det byggts ett nytt plåtförråd på 600 kvadratmeter.

Staffan Hällgren konstaterar att företaget tillhör toppklassen i branschen när det gäller maskinparken.

– Vi har nyligen investerat i ytterligare en CNC-maskin som omvandlar CAD-ritningar till produkter i trä. SSC Klingan har kommit långt när det gäller digitaliseringen av verksamheten.

Han är mycket nöjd med samarbetet som man har med hyresvärden Skellefteå Industrihus.

– Det fungerar mycket bra och de har varit tillmötesgående mot oss på alla plan och sett till så att vi kunnat få till bra lösningar när vi haft behov av att växa, avslutar Staffan Hällgren.

Lediga Lokaler