Den 25 april invigdes T2 College, den nya trä- och teknikarenan i Skellefteå med pompa och ståt. Självklart var det en robot som stod för bandklippningen.

– Det känns fantastiskt roligt att vi kunnat bidra till att det nu finns en plats i Skellefteå där framtidens industripiloter kan utbildas, säger Skellefteå Industrihus fastighetschef Fredrik Löfstedt. 

T2 College, som är ett samarbete mellan gymnasieskolan och industriföretagen i regionen, ska drivas av entreprenörskolan No Plan B med utbildningsledaren Jannike Lindbergh i spetsen.

Främst är utbildningarna som ska genomföras här inriktade mot trä- och metallindustrin, men det finns även bra träningsmöjligheter inom andra områden, till exempel energiteknik. Tanken är helt enkelt att man förutom gymnasieutbildningen, som är basen för verksamheten, även ska kunna skräddarsy utbildningar som är specialanpassade för behovet av arbetskraft. 

När det gäller maskinparken som placerats i de 1 200 kvadratmeter stora lokalerna kommer en stor del från Kaplanskolan där de tidigare använts i olika utbildningar. Dessutom har man investerat i nya toppmoderna maskiner för cirka 500 000 kronor. 

Skellefteå Industrihus ville ha en byggnad med en tydlig träprägel. Därför är byggnadsstommen uppförd i limträ och KL-skivor, vilket också avspeglas i interiören. Men det finns även framträdande detaljer i galvaniserat stål.

– Det blev en mycket fin samverkan mellan trä och metall, konstaterar Fredrik Löfstedt.

Glas finns också med i bilden eftersom den två våningar höga entrédelen har försetts med ett stort glasparti som vetter mot Campushallen park.

Byggnaden är symmetrisk och delad i två större verkstadslokaler. Trä mot söder och metall mot norr. I mitten finns de gemensamma funktionerna som design, simulering, robotarbete, lärararbetsplatser och omklädningsrum.

Genom fasadens drapering med varierande dimensioner på träpanelerna med olika djup har arkitekten Ove Nilsson velat skapa en levande exteriör. Genom sioo-behandlingen av träet kommer fasaden med tiden att anta en varmvit kulör som då ansluter till grannhusens vita betongfasader.

Byggfakta

Projekt: T2 College, Skellefteå 
Byggherre: Skellefteå Industrihus
Arkitekt: Tyréns, ansvarig arkitekt Ove Nilsson
Konstruktion: Tyréns
Mark/landskap: WSP
VVS: VVS-konsulterna
El: Elteknik
Byggnadsentreprenör: Hellströms Bygg
Stomleverantör: Martinsons
Byggår: 2018

Lediga Lokaler