Fyra vänners passion har gett Latitude 64 en ledande position på världsmarknaden när det gäller discar för discgolf.
– Det är härligt att följa dem i deras snabba utveckling och vi gör allt vi kan för att hitta lokaler som passar verksamheten, säger Skellefteå Industrihus fastighetschef Fredrik Löfstedt.

 

Det hela började 2005 i en källare på 25 kvadratmeter i Bergsbyn. Där satt vännerna och discgolfspelarna David Berglund, Tomas Ekström, Johan Åström och Svante Eriksson och designade discar på fritiden.

Deras discar blev mycket uppskattade av discgolfspelarna runt om i världen och 2008 hade verksamheten växt rejält. Nu hade de också en anställd och flytten gick till en lokal på 130 kvadratmeter i Bergsbyn.

Framgångarna fortsatte och 2010 var det dags igen. De tog då kontakt med Skellefteå Industrihus och fick hyra en 500 kvadratmeter stor lokal på Hedensbyns industriområde.

Inte heller den lokalen räckte till för den svällande produktionen och 2014 gick flyttlasset till ”Selgahuset” på Hallgatan i Hedensbyn som också ägs av Skellefteå Industrihus.
– Den här gången var lokalytan 1 500 kvadratmeter och nu tänkte nog alla inblandade att det skulle räcka mer än väl, berättar Fredrik Löfstedt.

Men så blev det inte. För att skapa mer plats slog Skellefteå Industrihus året därpå ut en vägg vilket gav ytterligare 500 kvadratmeter för tillverkningen.
– Och nu är det dags igen. Vi ska bygga ut lokalen västerut med ytterligare 1 000 kvadratmeter. Där kommer Latitude 64 att ha sitt lager för den europeiska marknaden. Då har de totalt 3 000 kvadratmeter och jag inte alls förvånad om de inom något år behöver ännu mer yta. Det blir ett angenämt problem att lösa, säger Fredrik.

 

 

Årets Gasellföretag

2016 blev Latitude 64 Årets Gasell-företag i Västerbotten och samma år skrev de ett kontrakt med Marvel Comics vilket gav dem europarättigheterna för produktion av discar med bilder på Marvels seriefigurer.

Latitude 64 har också ett eget tävlingsteam som vunnit flera VM-guld.

Företaget producerar cirka 1,5 miljoner discar varje år. Idag har de 18 medarbetare och planer finns på att anställa fler.

– Latitude 64 är ett paradexempel på de kreativa företag som finns i Skellefteå och som låter sin passion leda dem in i ett framgångsrikt företagande, avslutar Skellefteå Industrihus vd Robert Lindberg.  

Lediga Lokaler