Nu görs ytterligare en strategisk affär för att stärka utvecklingen av Skellefteå. Industrihus säljer huvuddelen av sitt fastighetsbestånd till NP3 Fastigheter, som förvärvar 135 000 kvadratmeter verksamhetslokaler för 1 293 miljoner kronor. Affären är en av de största som genomförts på Skellefteås fastighetsmarknad och den enskilt största när det handlar om industri- och verksamhetslokaler.

– Skellefteå befinner sig i en unik pågående samhällsomvandling som har lett till att det nu finns en stark investeringsvilja från näringslivet. Skellefteå Industrihus har genom åren haft en viktig betydelse för näringslivets tillväxt i kommunen, men vi kan nu konstatera att landskapet har förändrats och att Industrihus roll behöver följa den utvecklingen. Försäljningen till NP3 är ett strategiskt vägval och en viktig parameter i den fortsatta samhällsutvecklingen, säger Evelina Fahlesson, kommunalråd i Skellefteå.

Skellefteå Industrihus grundades 1963 med uppdraget att verka för ytterligare etableringar till Skellefteå. I dag har etableringsarbetet fått en ny struktur genom Skellefteå kommuns näringslivskontor i kombination med det starka intresset från privata investerare.

– När en stor aktör som NP3 Fastigheter visar att de tror på en långsiktig och hållbar utveckling i Skellefteå så skickar det starka och bra signaler till marknaden. Till det kan vi också lägga tidigare satsningar från kommunkoncernen. Det här är en riktigt bra nyhet för den fortsatta utvecklingen av Skellefteå, säger Åsa Etelämäki, styrelseordförande i Skellefteå Industrihus.

NP3 Fastigheter, som har sitt säte i Sundsvall, har efter förvärvet över 1 500 000 kvadratmeter uthyrbar yta där industrilokaler står för den största delen. NP3-aktien är noterad på Nasdaq Stockholm.

NP3 har under snart 10 år investerat i Skellefteå och har med stort intresse följt den positiva utvecklingen i kommunen. Det är unikt att det säljs ett industrifastighetsbestånd av denna volym så koncentrerat i norra Sverige. Att vi lyckats förvärva fastighetsportföljen gör att vi blir en naturlig part till dem som söker kommersiella lokaler i Skellefteå. Efter förvärvet uppgår NP3s uthyrningsbara areal i Skellefteå till 201 000 kvadratmeter. Vår storlek, våra skalfördelar och vårt fokus på industri- och lagerfastigheter i norra Sverige gör detta till en bra affär som vi ytterligare skall kunna utveckla, säger Andreas Wahlén, vd NP3 Fastigheter.

Kvar hos Industrihus finns ett antal centralt belägna fastigheter. Det är Östra Navet, Campus Skellefteå, The Great Northern, kontorshuset Svalan, fastigheterna längs Södra Järnvägsgatan, parkeringshusen Renen och Ekorren samt skollokalerna på Brännan. Fastigheterna i Burträsk, Ersmark och Renholmen ingår inte heller i försäljningen.

– Vi får omfattande medel för att fortsätta våra satsningar i enlighet med den utvecklingsstrategi som finns för Skellefteå. Det handlar främst om ytterligare satsningar på Campusområdet och framtida resecentrum. Där kan vi nu genomföra omfattande satsningar med egna medel, säger Åsa Andersson.

Försäljningen är så omfattande att den anses utgöra en verksamhetsövergång. Det innebär att de tolv personer som arbetat hos Industrihus kommer att erbjudas att följa med till NP3 Fastigheter.

– Vi har sedan 2019 en gemensam organisation med Skebo. Drift och underhåll av kvarvarande fastigheter kommer vi att kunna hantera med Skebos personal, säger Åsa Andersson.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Åsa Andersson, vd, Skellefteå Industrihus
Telefon: 0910-736501
e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Lediga Lokaler